Voda i energie – to je něco, co stojí stále více. Neustále se zdražují jak energie, tak voda, proto je třeba se naučit s těmito věci naučit šetřit, pokud nechcete při přijmutí ročního vyúčtování doplácet desetitisíce, které byste jinak využili k něčemu zcela jinému. Naučit se šetřit na vodě a energiích, to není nic těžkého. Je to jen o několika zvycích, které je třeba si osvojit. V případě, že se rozhodnete ušetřit vodu nebo energie, snažte se je šetřit hlavně při vaření, kdy je spotřeba jak vody, tak energií opravdu obrovská.
Na internetu se najde hromada tipů, jak na to. My jsme však vybrali nejlepší a nejefektivnější způsoby, jak ušetřit jak vodu, tak energie při vaření, kdy je spotřeba, jak již bylo řečeno, opravdu velká.
Využívejte zbytkové teplo
Pokud vaříte na sklokeramické desce nebo na litinových plotýnkách, je možné využít takzvané zbytkové teplo. Plotýnky či desku tedy vypněte třeba pět minut před dovařením. Zbytkové teplo bez problémů dovaří daný pokrm, v troubě se jídlo skvěle dopeče v rámci tohoto zbytkového tepla. Tímto způsobem ušetříte nemalé peníze na energiích.
Máte už indukční desku?
Jestliže chcete na energiích při vaření opravdu ušetřit, doporučujeme vám pořídit si takzvanou indukční desku, která je daleko úspornější při vaření než cokoli jiného. I když je pořizovací cena trochu vyšší, neznamená to, že je to nevýhodná koupě. Naopak – investice se vám brzy vrátí, ušetříte opravdu tisíce.
Používáte při vaření pokličku?
Mnozí lidé bohužel zapomínají na pokličku při vaření. Voda tak do varu přichází daleko pomaleji, než v případě použití pokličky. Využije se tedy daleko více energie. Kromě pokličky využívejte taky takzvaný papiňák, který rychle uvaří požadované pokrmy s využitím menšího množství energie. Obecně lze říct, že čím méně času k vaření potřebujete, tím méně energie spotřebujete.