Nové koření je běžně používané koření v české kuchyni. Bohužel jej používáme spíše tím způsobem, že celé kuličky vhodíme do vývaru nebo základu na omáčku. Zde jej vyvaříme a celé kuličky vylovíme a vyhodíme. Tím ovšem nezískáváme ze svého koření maximum. V mleté formě se dá nové koření použít do celé spousty pokrmů a získáte z něj více prospěšných látek, než když jej necháte jenom „vyluhovat“.
Zdravotní přínosy nového koření
Nové koření má skutečně zajímavé zdravotní přínosy, které může našemu tělu poskytnout. V tomto ohledu zastíní i některé bylinky. V první řadě se používá jako lék proti bolesti, a to už celá staletí. Dále je možné jej využít ke zvýšení krevního oběhu, k ochraně gastrointestinálního systému, ke zlepšení nálady a posílení imunitního systému. Nové koření pomáhá eliminovat plísňové infekce, snižovat krevní tlak a zánět.
Nové koření jsou plody stromu
Kuličky nového koření zná každý, málokdo ale dokáže říct, z jaké rostliny se vlastně získávají. Nové koření jsou sušené plody stromu, který se jmenuje pimentovník pravý (Pimenta dioica). Plody se sbírají, když jsou zralé a suší na slunci. Následně se mohou rovnou zabalit pro přepravu, nebo namlít a prodávat se jako mleté. Z plodů je možné ale extrahovat také esenciální olej, který bude mít vůbec nejsilnější koncentraci a tudíž i sílu při použití léčitelským způsobem.
Imunitní systém a antioxidanty
Bylo prokázáno, že nové koření má také antibakteriální vlastnosti, zejména co se žaludečních bakterií (E. coli a Listeria monocytogenes ) týká. Dokáže posilovat imunitní systém a neutralizovat bakterie na potravinách ještě v okamžiku, než je vložíme do úst. Pokud tedy člověk sní pokrm s těmito bakteriemi, které nové koření „zneškodnilo“, nehrozí žádné trávicí obtíže. Antioxidanty obsažené v novém koření pomáhají odstraňovat potenciálně škodlivé volné radikály v těle.